Tui Na - kinesisk akupressur och massage

Gua Sha - en komplementerande teknik

Gua Sha är en komplementerande teknik som jag använder vid tillstånd orsakade av en kyla-vind attack mot kroppen. En sådan attack saktar ner flödet av essenser, blod och Qi i kroppen vilket leder bland annat till smartsamma, stela muskler. Metoden kan även användas vid lindring av förkylningssymtom eller andra symtom på ett försvagat immunförsvar.

I Kina brukar man säga: "inget fritt flöde - smärta , fritt flöde - ingen smärta". Det vi vill åstadkomma är alltså ett fritt flöde!

När jag behandlar med Gua Sha skrapar jag med ett verktyg (traditionellt med en kinesisk soppslev men numera oftast ett burklock) över huden för att lösa upp blodstagnationer i muskeln. Gua Sha lösgör blod från vävnaden under huden och behandlingen resulterar i en rodnad som kallas "Sha" och som liknar ett blåmärke. Sha bleknar fort och försvinner oftast inom 4 dagar. Hudområdet kan kännas lite ömt och varmt efteråt men själva muskelsmärtan är vanligtvis borta.

Gua Sha är en folkmetod, det vill säga att kineserna använder sig av metoden inom hemmet och behöver inte söka läkaren för att få behandling.

Gua sha som utörs med jade-slev på axelområdet. Det röda är "sha" , en rodnad som försvinner inom ett antal dagar.