Tui Na - kinesisk akupressur och massage

Whiplash skada

En whiplash skada eller en så kallad pisksnärt skada är en kraftig översträckning av mjukdelarna i nacken. Det uppstår sällan en skelettskada. Orsaken är oftast en bilolycka eller ett annat trauma där huvudet snabbt kastas fram och tillbaka såsom vid ett fall eller slag.

Whiplashskada kan ge problem i olika grader men regeln är alltid att alla whiplashskador bör behandlas så fort som möjligt för att förhindra komplikationer i framtiden!

En akut whiplash skada kan ha många olika symtom. Jag nämner några men listan kan göras lång: stelhet i nacken, smärta i nacke och axelpartiet, huvudvärk/migrän, domningar i armar eller ben, yrsel, sömnstörningar, dimsyn, andningspåverkan, fumlighet och balansrubbningar.

När tiden går och ingen behandling ges kan symtomen öka i både antal och grad. Ett syndrom kan uppstå. Då kan listan med symtom göras ännu längre och innebära bland annat ljud- och ljuskänslighet, emotionell labilitet, stressintolerans, glömska, försämrad simultankapacitet, omnormal trötthet, mm.

Inom den västerländska sjukvården finns det ingen enhetlig accepterad metod som fungerar som behandling utan läkaren skriver ut smärtstillande medel. Med Tui Na behandlas skadan genom att flödet av Qi och blod stimuleras i det skadade området. Nackmuskelaturen kommer att töjas på ett varsamt sätt vilket hjälper till att minska muskelspänningarna. Ju snabbare en person med whiplash får hjälp med Tui Na behandlingar, ju bättre!

Vill du veta mer eller är du intresserad av att boka en tid? ring gärna på 0735-723189

En snabb start med Tui Na behandling ger en bättre prognos för att bli symtomfri.